In de Smart Charging Outlook zijn Slim Laden projecten gebundeld en geanalyseerd
Het aantal projecten en de omvang neemt toe
Het aantal Slim Laden projecten neemt sterk toe. In 2011 werd nog slechts één Slim Laden project gestart, in 2017 waren dat er al acht. Daarnaast neemt ook de omvang van de projecten toe. In de analyse is omvang gedefinieerd als het aantal laadpunten of deelnemers in een project. We zien hier twee duidelijke trends. Een deel van de projecten richt zich op het testen van nieuwe technieken in de praktijk. Een ander deel richt zich op het testen van Slim Laden op grote schaal.
Veel partijen betrokken en de netbeheerder het vaakst
Ieder project heeft een eigen samenstelling van samenwerkende partijen. De netbeheerder is op dit moment het vaakst betrokken: ze zijn partner in 14 van de 17 geanalyseerde projecten. Na de netbeheerder zijn exploitanten van laadpalen (ook wel: Charge Point Operator, CPO genoemd) het vaakst de betrokken partij, gevolgd door gemeenten.
De afbeelding laat alle betrokken partijen zien. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen toeleveranciers (bv. laadpaal leverancier, IT infrastructuur, autofabrikant) en stakeholders voor wie Slim Laden een oplossing biedt (bv. vermijden van investeringen in het energienetwerk, optimaliseren duurzame energie).
Slim gebruik energienetwerk is hét Slim Laden thema in 2018
De meeste projecten kijken naar optimaal gebruik van het gehele energienetwerk. Een kleine meerderheid van de projecten stuurt het slim laden van elektrische auto’s op basis van drukte op het energienetwerk. Andere projecten laden auto’s juist op momenten met veel duurzame energie.
Geen enkel project onderzoekt het verdelen van stroom tussen huishoudelijke apparaten en het laden van de elektrische auto. Hier zijn al commerciële producten voor, zoals Dynamic Load Balancing of Maxem. Met deze producten kun je je auto met vol vermogen laden, zonder dat je netaansluiting overbelast wordt.
Meer projecten geven rol aan elektrische rijder
Er zit een groot verschil in de mate waarin de elektrische rijder wordt meegenomen in projecten. In de analyse is onderscheid gemaakt tussen vier niveaus van gebruikersinteractie.
- Basisinformatie wordt gedeeld via een mobiele applicatie (bv. informatie over energiemix)
- Mogelijkheid voor gebruiker om laadsessie te beïnvloeden (bv. starten/stoppen, override)
- Doorgeven van persoonlijke laadvoorkeuren (bv. gewenste kilometers, vertrektijd)
- Combinatie van bovenstaande aspecten
De analyse toont aan dat enkele recentere projecten de gebruiker meer invloed geven. Desondanks heeft de meerderheid van de projecten een lage mate van gebruikersinteractie.
Voornamelijk lokale en regionale toepassing van Slim Laden
Van de geanalyseerde Slim Laden projecten, wordt de grote meerderheid uitgevoerd op lokaal (gemeente) of regionaal (provincies of regionale samenwerking) niveau. In de meeste gevallen is hier slechts één netbeheerder, laadpaal-exploitant of service provider bij betrokken. Verder zijn er enkele slimme laaddiensten, maar deze zijn nog lang niet toegankelijk voor iedereen. Als we toe willen werken naar overal slim kunnen laden met iedere laaddienst (ook wel: interoperabiliteit), dan is het van belang dat partijen de handen ineen slaan en samen gaan werken om Slim Laden te versnellen.