Smart Charging Outlook Smart Charging Outlook
  • Home
  • Trends
    • SLIMME LAADPUNTEN
    • THUIS EN OP HET WERK SLIM LADEN
    • SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK
    • DE GEBRUIKER BEPAALT
    • ALTIJD EN OVERAL SLIM LADEN
  • Projecten
  • Enquêtes
  • Over ons
  • Contact

SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK

Zelfs als alle auto’s elektrisch zijn, kunnen we door Slim Laden zonder problemen rijden op duurzame energie. Alle auto’s laden als er veel duurzame energie beschikbaar is en buiten de drukke momenten op het energienetwerk. Dit betekent dat het laden van elektrische auto’s wordt afgestemd op het aanbod van duurzame energie en het energiegebruik van de ruim 17 miljoen Nederlanders. Daarmee kunnen we honderden miljoenen aan netinvesteringen voorkomen en CO2 uitstoot verminderen.

Slim Laden wordt op steeds grotere schaal onderzocht en getest. We onderzoeken wat het effect is op het energienet en het gebruik van duurzame energie. Daarnaast wordt gekeken hoe het aansluit bij de behoefte van elektrische rijders. Van de (toekomstige) elektrische rijders vindt meer dan 30% het heel belangrijk dat hij of zij kan laden op duurzame energie. Ook is duurzaam laden de belangrijkste reden voor mensen om uiteindelijk slim te gaan laden. Dit blijkt uit onze enquête onder (toekomstige) elektrische rijders.

Slim Laden moet de norm worden. Dit is nodig om om hoge maatschappelijke kosten te voorkomen om het energienet uit te breiden om de vraag aan energie te voldoen. Ook om optimaal te laden op duurzame energie is Slim Laden nodig. 75,2% van de deelnemers aan de enquête onderschrijft dat Slim Laden de standaard moet worden om zo een toekomstbestendig, betaalbaar en betrouwbaar systeem te creëren.

"Het droomhuwelijk tussen duurzame energie en duurzame mobiliteit"

Zon en wind zijn fantastische bronnen van energie. Ze zijn schoon en oneindig beschikbaar, gewoon in Nederland. De prijzen zijn spectaculair gedaald en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. Niks meer aan doen en gewoon van genieten zou je kunnen denken.
Toch zijn er nog wel uitdagingen. De meest fundamentele uitdaging is dat de we de zon en wind niet aan (of uit) kunnen zetten. We zijn allemaal gewend aan een energiesysteem waarbij het aanbod de vraag volgt: bij meer vraag naar elektriciteit draait de energiecentrale wat harder. Met variabele energiebronnen als zon en wind zal de vraag veel vaker het aanbod moeten volgen. Dan krijgen ontwikkelaars van zon- en windprojecten een veel betere afname van hun stroom en kan het energiesysteem veel meer zon- en windenergie verwerken.

We hoeven ook minder regelbare centrales achter de hand te houden. Op de korte termijn betekent dat minder verbranding van kolen en aardgas en dus minder CO2. Op de langere termijn betekent het minder vraag naar biomassa en groene waterstof voor een stabiel elektriciteitssysteem. En dat komt goed uit, want die zijn schaars en ook hard nodig voor bijvoorbeeld de industrie, verwarming en zwaar transport.

Olof van der Gaag, Directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Olof-van-der-Gaag
Lees verder

Maar hoe zorg je dan dat de vraag naar elektriciteit meer inspeelt op het aanbod? Daar is nog veel innovatie voor nodig. Een modern energie- en mobiliteitssysteem is niet alleen duurzaam maar ook in belangrijke mate digitaal: de energie- en mobiliteitssector worden steeds meer IT-sectoren. Apparaten, voertuigen en fabrieken gaan aan wanneer de zon en wind overvloedig zijn – en gaan even uit wanneer er schaarste is. Om dat zo te doen dat de gebruiker er niks van merkt en er het liefst zelfs van profiteert, vraagt om pioniers en vernieuwers.

Daarom is de inzet van ElaadNL en anderen voor Smart Charging zo belangrijk: de elektrische auto biedt een buitenkans voor deze uitdaging. In 2030 hebben we naar verwachting 2 miljoen rijdende accu’s, die maar een klein deel van de dag worden gebruikt om te rijden. Dat biedt legio kansen om tijdens het laden slim in te spelen op het elektriciteitsaanbod en de elektriciteitsprijs: meer laden wanneer het aanbod groot is en de prijs laag en weinig laden of mogelijk zelfs terug leveren wanneer het aanbod schaars en de prijs hoog is.

Zo draagt de elektrische rijder dubbel bij aan de energietransitie: via het elektrisch rijden zelf én via deze bijdrage aan een stabiel elektriciteitssysteem met een hoofdrol voor zon en wind. Dat draagt ook nog eens bij aan het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet en bespaart kosten voor verzwaring. Het mooie is dat de elektrische rijder daar zelf ook nog eens beter van wordt: het kan nu al zo twee tientjes per maand opleveren. Smart Charging bezegelt het droomhuwelijk tussen duurzame energie en duurzame mobiliteit en tussen persoonlijke en maatschappelijke winst. Doet u mee?

3. PROJECTEN

Het merendeel van de Nederlandse Slim Laden-projecten focust zich op het balanceren van vraag en (duurzaam) aanbod van energie. Zo worden de komende jaren in de provincies Gelderland en Overijssel 2.250 laadpalen geplaatst waarbij EV-rijders tijdens daluren hun elektrische auto sneller kunnen laden dan normaal. Bijzonder is dat met deze nieuwe laadinfrastructuur het grootste praktijkonderzoek ooit naar Slim Laden gedaan wordt.

In Amsterdam is binnen het project FlexPower hetzelfde idee toegepast, waarbij sneller geladen kon worden bij publieke laadpalen tijdens daluren en minder snel tijdens perioden met een lokale piekvraag.

Het project Flexibel Laden Achter de Meter heeft dit concept toegepast op een andere situatie, namelijk bij mensen thuis. Hierbij wordt het laden van elektrische auto’s gestuurd op basis van drukte op het energienetwerk. Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, voorkomen we kostbare netverzwaringen en maken we optimaal gebruik van duurzame energie.

15 januari 2019
SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK

Flexibel laden in Gelderland en Overijssel

Sneller laden als duurzame energie volop beschikbaar is en wat minder snel laden tijdens grote drukte op het energienetwerk …

15 januari 2019
SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK

Smart Solar Charging

Een duurzaam energiesysteem op wijkniveau waarbij lokaal opgewekte zonne-energie in (deel)auto's wordt opgeslagen via een slim laad- en opslagsysteem …

15 januari 2019
SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK

High Tech Campus Smartest Grid

Het elektriciteitsnetwerk van de High Tech Campus toekomstbestendig maken door afstemming tussen energiegebruik van kantoren, de opwek van duurzame energie en het laden van elektrische auto's …

15 januari 2019
SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK

FlexPower

Sneller laden bij publieke laadpalen in Amsterdam tijdens daluren en minder snel tijdens perioden met een lokale piekvraag …

Meer projecten laden
Alle projecten zijn ingeladen

ONDERZOEKEN

Elektrische auto’s als flexibele energiebron

In dit onderzoek is gekeken naar de impact van de extra elektriciteitsvraag door het laden van elektrische auto’s in Nederland. Daarnaast is gekeken hoe elektrische auto’s kunnen worden ingezet als flexibele opslag in het elektriciteitssysteem. Uit de analyse blijkt dat de volledige elektrificatie van het Nederlandse personenwagenpark zou leiden tot 23% (+20 TWh) toename in het totale elektriciteitsverbruik en 46% (+7 GW) toename van het piekvermogen in een scenario zonder Slim Laden. Slim Laden kan ervoor zorgen dat vraag en aanbod van energie beter aan elkaar worden gekoppeld. Daarnaast zorgt Slim Laden ervoor dat men meer duurzame energie gaat gebruiken. Hierdoor zullen ook de opwekkosten voor elektriciteit lager uitvallen.

A. Beltramo, A. Julea, N. Refa et al., Using electric vehicles as flexible resource in power systems: A case study in the Netherlands, 2017 International Conference on the European Energy Market, Dresden.

slim-electrisch-laden

Voorspellen van laadvermogen en beschikbaarheid

electrisch-laadvoorkeuren

Het is goed te voorspellen op welke tijdstippen de volgende dag wordt geladen en wat op die momenten het laadvermogen is. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven met medewerking van ElaadNL. In dit onderzoek is een model ontwikkeld dat dit op het kwartier nauwkeurig voorspelt. Deze informatie kan energieleveranciers helpen aangezien zij graag van tevoren willen weten op welke momenten veel of weinig stroom nodig is.

Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek naar de voorspelbaarheid van laadgedrag.

C. Bikcora, N. Refa, L. Verheijen and S. Weiland, Prediction of availability and charging rate at charging stations for electric vehicles, 2016 International Conference on Probabilistic Methods Applied to Power Systems (PMAPS), Beijing, 2016, pp. 1-6.

Flexibiliteit van elektrische auto’s

Dit onderzoek laat zien hoeveel flexibiliteit (demand response) er zit in het opladen van elektrische auto’s. Hierbij wordt gekeken naar verschillende clusters gebruikers: thuisladers, kantoorladers en park to charge. De resultaten tonen aan dat thuis- en kantoorladers meer flexibiliteit hebben dan park to charge.

C. Develder, N. Sadeghianpourhamami, M. Strobbe and N. Refa, Quantifying flexibility in EV charging as DR potential: Analysis of two real-world data sets, 2016 IEEE International Conference on Smart Grid Communications (SmartGridComm), Sydney, NSW, 2016, pp. 600-605.

FLEXIBILITEIT-VAN-ELEKTRISCHE-AUTOS

Potentie Slim Laden van elektrische auto’s

POTENTIE-SLIM-LADEN-VAN-ELEKTRISCHE-AUTOS

Er is veel potentie om elektrische auto’s slim op te laden en daarmee het elektriciteitsnet te ontlasten en meer gebruik te maken van duurzame energie. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Gent in nauwe samenwerking met ElaadNL. Het onderzoek heeft gekeken naar meer dan 1,5 miljoen transacties uit Nederland en België. Aan de hand hiervan is gekeken naar verschillende clusters van gebruikers en de mogelijkheden om EV’s slimmer op te laden.

Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek naar de flexibiliteit van elektrische auto’s.

N. Sadeghianpourhamami, N. Refa, M. Strobbe and C. Develder, Quantitive analysis of electric vehicle flexibility: a data-driven approach, International Journal of Electrical Power and Energy Systems, volume 95, February 2018, pp. 451–462.

Smart Charging Analyse Jedlix

Automobilisten die Slim Laden doen dit vooral buiten de drukke uren op het energienetwerk. Ook is te zien dat de totale energievraag van mensen die Slim Laden naar de nachturen verschuift. Dit blijkt uit een analyse van het laadgedrag van 140 automobilisten die de Slim Laden App van Jedlix gebruiken. In totaal zijn tienduizend laadsessies geanalyseerd. Het totale verbruik van slimme laders ligt gemiddeld 45% lager dan bij mensen die regulier laden. Slim Laden zorgt dus voor een lagere piekbelasting op het energienetwerk en draagt bij aan het voorkomen van overbelasting van het netwerk.

Lees hier meer over het onderzoek naar de impact van Slim Laden op het energienetwerk.

SMART-CHARGING-ANALYSE-JEDLIX

V2G Global Roadtrip

V2G-GLOBAL-ROADTRIP

De technologie rondom vehicle-to-grid (V2G) viert hoogtij en op veel plekken wordt gepionierd met dergelijke projecten. Ondanks dat projecten individuele resultaten delen, is er nog geen systematisch overzicht met de geleerde lessen. Dit rapport biedt een overzicht van V2G projecten over de hele wereld, de geleerde lessen en de toepassing op het Verenigd Koninkrijk.

Lees hier meer over het onderzoek naar V2G projecten.

Slim Laden kan overbelasting stroomnet voorkomen

Slim Laden van elektrische auto’s met een dynamisch prijsmechanisme kan een belangrijke rol spelen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Marieke van Amstel van ElaadNL en Enexis Netbeheer ontwierp voor haar PDEng een model voor het flexibiliseren van vraag en aanbod aan energie. Daarmee wordt de grootste kans op overbelasting van het elektriciteitsnet weggenomen.

Lees hier meer over het onderzoek naar het flexibiliteitssysteem voor elektrische auto’s.

SLIM-LADEN-KAN-OVERBELASTING-STROOMNET-VOORKOMEN
Smart Charging Outlook
2019 © Alle rechten voorbehouden
logo-white
  • SLIMME LAADPUNTEN
  • THUIS EN OP HET WERK SLIM LADEN
  • SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK
  • DE GEBRUIKER BEPAALT
  • ALTIJD EN OVERAL SLIM LADEN
×
Logo
Logo
  • Home
  • Trends
    • SLIMME LAADPUNTEN
    • THUIS EN OP HET WERK SLIM LADEN
    • SLIM GEBRUIK ENERGIENETWERK
    • DE GEBRUIKER BEPAALT
    • ALTIJD EN OVERAL SLIM LADEN
  • Projecten
  • Enquêtes
  • Over ons
  • Contact