Smart Charging Den Haag
Elektrisch rijden groeit
Elektrisch rijden groeit in de gemeente Den Haag. Het aantal elektrische auto’s onder inwoners ligt boven de 1.500 en meer dan 90% hiervan is aangewezen op laden in de openbare ruimte. Waar de gemiddelde laadtransactie in Den Haag meer dan 10 uur duurt, wordt er vaak maar daadwerkelijk 3 tot 5 uur geladen. Dit biedt veel ruimte om de laadsessie in de tijd te verplaatsen. In een pilot heeft de gemeente Den Haag samen met andere consortiumpartners dit principe toegepast en gekeken wat de invloed was op piekreductie en kostenbesparingen.
Slim laden met input EV-rijder
De pilot heeft zich gefocust op de APX Day-Ahead energiemarkt. Hier wordt 24 uur van tevoren door de programmaverantwoordelijke partij elektriciteit ingekocht of verkocht om aan de voorspelling van TenneT te voldoen. Delta heeft de APX Day-Ahead prijzen dagelijks naar Enervalis gestuurd, op basis waarvan het optimale laadprofiel per gebruiker is opgesteld. Via de app Social Charging werd een push-bericht naar de EV-rijder gestuurd als deze een laadsessie activeerde. Hierbij werd de EV-rijder gevraagd om aan te geven tot hoe laat hij of zij wilde laden en hoe vol de accu van de elektrische auto was. Vervolgens werd de meest optimale laadsessie bepaald, gebaseerd op de informatie van de EV-rijder en de actuele energieprijzen. Na het versturen van het signaal naar de laadpaal, werd de auto slim geladen.
Interesse in feedback
In 90% van de ruim 330.000 laadsessies in totaal heeft er een succesvolle laadsturing plaatsgevonden. Tijdens de proef is het piekvermogen tussen 17:00 en 20:00 gemiddeld met 13% verlaagd. In totaal zijn 1683 laadsessies geregistreerd, waarbij in 45% van de gevallen slim laden is geactiveerd door een EV-rijder via het push-bericht in de app. Gebruikers kregen geen feedback over de laadsessies. Ze geven aan dat smart charging op dit moment ervaren wordt als een ‘black box’ en ze graag willen weten wat de impact van slim laden is. Het project laat zien dat het Haagse laadnetwerk klaar is voor de uitrol van slim laden en dat laadsturing de piekbelasting op het kan reduceren. Wel geven de partners de aanbeveling mee dat in de toekomst meer informatie te geven aan de gebruiker over de laadsessie. Hiermee kan het gebruik en daarmee de flexibiliteit worden verhoogd.
Facts | |
Trend | De gebruiker bepaalt |
Periode | maart 2017 – maart 2018 |
Omvang | 1600 laadpunten |
Betrokken partijen | Alfen, Ecotap, Delta, Enervalis, Social Charging en de gemeente Den Haag |